Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK
Terug naar ons blog

Het effect van vrije radicalen op de huid

Gepubliceerd op:

Huidveroudering wordt grotendeels veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen tasten de cellen aan. Laat maar eens een stuk geopend stuk fruit liggen, dat wordt snel bruin. Hetzelfde proces vindt ook plaats in de huid, alleen duurt het dan jaren voordat dit te zien is. Wat je daar tegen kunt doen? Dat lees je in deze blog!

Vrije radicalen

Het ontstaan van vrije radicalen is een vrij technisch verhaal. Kort door de bocht vallen vrije radicalen belangrijke moleculen in ons lichaam aan zoals eiwitten, lipiden en in de huid fibroblasten en keratincyten. Eén van de belangrijkste proteinen in ons lichaam is DNA. DNA kan dus door toedoen van vrije radicalen worden beschadigd waardoor er onjuiste informatie wordt doorgegeven tijdens de celdeling.
Vrije radicalen vormen zich continu bijvoorbeeld bij afbraak van voedingstoffen. Uit onderzoek is gebleken dat een teveel aan vrije radicalen oxidatieve stress kan veroorzaken welke op zijn beurt weer hart- vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel kan veroorzaken.

“Ik wil geen vrije radicalen meer…”

Helaas, dat gaat niet…  Sommige vrije radicalen heeft je lichaam nodig om virussen te lijf te gaan. Daarbij zitten vrije radicalen in de lucht die je ademt, het eten dat je eet en het water dat je drinkt. Grote bronnen van vrije radicalen zijn bijvoorbeeld sigarettenrook en zonlicht. Dat is ook waarom deze twee bronnen grote veroorzakers zijn van huidveroudering!

Wat doen vrije radicalen met de huid?

Zoals eerder gemeld tasten vrije radicalen de moleculen van fibroblasten en keratincyten in de huid aan. Fibroblasten en keratincyten produceren stoffen zoals collageen, elastine en hylaronzuur. Deze stoffen zorgen op hun beurt weer voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Als je ouder wordt neemt de productie van deze stoffen sowieso af, dat is een natuurlijk proces, maar vrije radicalen brengen dat proces in een stroomversnelling.

Anti-oxidanten en supplementen in de strijd tegen de invloed van vrije radicalen

Antioxidanten beschermen weefsels en DNA in de cellen tegen vrije radicalen. Anti-oxidanten zijn één van de belangrijkste manieren om de invloed van schade door vrije radicalen tegen te gaan. Vitamines zijn bekende anti-oxidanten. Van vitamine A, B3, B5, C & E is de antioxidantwerking in de huid duidelijk aangetoond in wetenschappelijke onderzoeken.
Vitamine A Vind je voornamelijk in dierlijke producten. In huidverzorgingsproducten vindt je vitamine A vaak terug als Retinol. Retinol verbetert de huidstructuur door het stimuleren van de gezonde celdeling en productie van collageen en elastine. Hierdoor worden fijne lijntjes in het gezicht minder en wordt de huid egaler en stralend.
Vitamine B3 zit vooral in vlees, vis, volkoren graanproducten, noten, zaden, groenten en aardappelen. In huidverzorgingsproducten is het verwerkt als Niacinamide en werkt het goed tegen acne en pigmentvlekken.
Vitamine B5 kun je terugvinden in veel dierlijke producten, peulvruchten, groenten en fruit. In de huidverzorging is dit verwerkt als panthenol. Op de huid zorgt panthenol ervoor dat de huid soepeler en elastischer wordt en dat lichte tekenen van veroudering verminderen. Het helpt ook tegen irritaties, jeuk, luieruitslag e.d. en helpt bij de genezing van lichte (zonne)brandwonden. Panthenol bevordert de energietoevoer naar de cellen en versnelt de vorming van nieuwe huidcellen.
Vitamine C zit voornamelijk in fruit, groente, aardappelen, koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.
Vitamine C vermindert pigmentvlekken en rimpels. Collageen kan niet zonder vitamine C worden geproduceerd.
Vitamine E kun je vinden in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, note, zaden, graanproducten, groenten en fruit. Vitamine E zorgt er voor dat je huid minder snel verbrand, beperkt celschade veroorzaakt door de zon en maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Vitamine C en E zijn onafscheidelijk in huidverzorgende producten.

Drinken, behandelen of smeren?

Diverse huidproblemen vragen verschillende aanpakken en verschillende producten.
De vitamines die hier boven worden genoemd neem je in met voeding, supplementen of smeer je direct op de huid.
Voor de smeerbare anti-oxidanten gebruiken wij de huidverzorgende en huidverbeterende producten van wellmaxx. Vitamines hebben de vervelende eigenschap dat ze in aanraking met licht en zuurstof snel worden afgebroken. De werkzaamheid wordt daardoor ernstig beïnvloed. Potjes met anti-oxidanten zijn dan ook zonde geld. Wellmaxx werkt met speciale concentrates die de huid binnen korte tijd een flinke boost geven. De concentrates zijn per stuk verpakt waardoor de werkzame stoffen perfect bewaard blijven!
Sommige werkzame stoffen kun je niet smeren, de bestanddelen zijn te groot om door te dringen in de huid. Een mooi voorbeeld daarvan is collageen. Bij Salon Shine XL verkopen we speciale collageendrankjes met daaraan ook andere anti-oxidanten toegevoegd die zorgen voor de juiste opname van collageen in het lichaam.

Lees meer over collageen